Logiska kullerbyttor som leder dig vilse

moomin_13kullerbytta_125697446

Har du tänkt på hur lätt det kan vara att fastna i specifika tankemönster som gör att vi missuppfattar eller felbedömer situationer vi står inför. Om det bara händer ibland är det harmlöst. Om det händer ofta, kan de få oss att agera och känna på sätt som vi vanligen inte skulle ha gjort. De blir så kallade tankefällor. Det finns många olika sorters och genom att känna till de vanligaste så är det lättare att undvika dessa logiska kullerbyttor som bidrar till ett snävare situationstänkande. Tonåren för mig, var typiskt en tid full av tankefällor.

Ett exempel som jag känner igen mig starkt i från skoltiden är ”Allt-eller-inget-tänkande”. När du fastnar i denna fälla så är allt svart eller vitt, det finns inga nyanser emellan. Antingen är det du gjort perfekt eller så är det ett misslyckande. Ord som kännetecknar denna fälla är tankar som innehåller orden ”Ingenting”, fullständigt”,” totalt” eller ”allt”. Typiskt exempel från skolvärlden är att om du inte får högsta betyg i ett ämne så duger du inte. Fast i verkligheten så kanske både 2-3 betyg under fortfarande kan vara ett bra resultat.

Tankeläsning är ett annat exempel. Du är ute på stan och ser en person som du känner. Du hälsar men får ingen respons tillbaka. Är du snabb här så kan du dra slutsatsen att personen inte tycker om dig för hen hälsade inte. Kanske personen gick i sina egna tankar och inte såg dig. Det enda sättet du kan veta om vad någon annan tänker är att fråga.

Spådomar har jag varit inne på i ett tidigare inlägg. Kommer du ihåg berättelsen om domkraften? Det hela handlar egentligen om att du blir så övertygad om att det du tänker är sant innan det är hänt och du handlar därefter. Det blir en så kallad självuppfyllande profetia.

Lider du av dåligt samvete? Ett sätt att spä på det hela är ”Måste- borde- tänkande”. Du tänker att du måste bete dig på ett visst sätt. Klarar du det inte så leder det till skuldkänslor. Exempel: Du måste visa dig stark för andra genom att inte prata om dina känslor. Men vad är det som säger att du inte skulle kunna vara både stark och prata om känslor?

Känslotänkande är det fjärde exemplet. Här handlar det om att din känslomässiga reaktion på något, blir en del av din verklighet. Exempel: Du förstår inte vad samtalet handlar om och känner dig dum och drar därför även konklusionen att du är det.

Det finns många fler exempel och jag tror och hoppas att med åldern kommer visdomen. Jag kan fortfarande göra logiska kullerbyttor framförallt ”måste- borde- tänkandet” men genom att vara uppmärksam på att det existerar tankefällor så tillför du kunskap till att bryta pågående automatiska tankemönster.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s