Bekräftelsejunkie

Jag frågade min man om vilka dåliga sidor han tyckte att jag hade. Taktiskt av honom så ville han inte svara på en gång. Efter en stund kröp det fram två saker, inga som han hade större problem med. En av sakerna är mitt bekräftelsebehov. Det har blivit bättre med åren, men jag minns när jag gick i 8:an. Jag ”tvingade” min mamma att säga att hon älskade mig varje dag i mer än ett års tid. Hon gjorde det och jag är tacksam för det. Jag behövde det då! Det innebär inte att jag tvingar min man att säga det. Jag har blivit klokare och förstår mitt egenvärde mer. Bekräftelse letar jag fortfarande efter med jämna mellanrum. Jag vill så gärna duga och när jag känner att jag inte räcker till så drabbas jag av konstant dåligt samvete.

Alla människor vill känna sig älskade av någon och bekräftelse är något som vi alla har mindre eller större behov av. Det börjar i barndomen. Vi behöver bli sedda av våra föräldrar och våra närmaste för att kunna utveckla egenskapen att tycka om oss själva. Det är ett sunt och naturligt behov. Genom seendet från andra så lär vi oss vårt egenvärde och lägger grunden till vår självkänsla. En person med hög självkänsla vet sitt eget värde utan att bli bekräftad från sin omgivning hela tiden.

En skillnad mellan hög och låg självkänsla är rimligheten på de krav man ställer på sig själv. Hög självkänsla rimliga krav, låg självkänsla svårt att känna sig nöjd med det man presterar oavsett hur bra det är, för det är ju inte perfekt.

Duktiga flickan är nog ett välbekant uttryck för de flesta, konstigt nog pratar vi aldrig om duktiga pojkar. Jag är övertygad om att de existerar på samma sätt fast mer i det fördolda, kanske för att kvinnan generellt uppfattas som det svagare könet. Får mig att tänka på en gymnasielärare som jag hade i NO. Han berättade att den största smärta som en människa kan utstå utan att tuppa av är förlossningen, därav är kvinnan starkare än mannen.

Låg självkänsla kan också innebära att hela tiden jämföra sig med andra människor, vilket är så förrädiskt. Ärligt, om vi väljer att se det från det hållet så kommer det alltid att finnas någon, vackrare, klokare, smartare och bättre än du själv. Värst är det kanske om man hela tiden törstar efter beröm och uppskattning. Uteblir det så undrar man vad man gjort för fel och känner sig dålig.

Med åldern har min självkänsla växt och jag är otroligt glad där jag befinner mig idag. Idag vet jag att jag duger som jag är även om bekräftelsejunkien i mig dyker upp då och då.  Det är väl det vi har sociala medier till? Finland2011 512

Alla vill vi väl bli älskade och sedda på ett eller annat sätt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s