Tankens kraft

IMG_4470

En man är ute och kör på landsbygden när han helt plötsligt råkar ur för punktering. Det visar sig att han inte har någon domkraft. Längre bort ser han en bondgård. Han bestämmer sig för att gå dit för att fråga bonden om han har en domkraft att låna ut. När mannen börjar gå mot gården så börjar tankarna flöda flyktigt men en tanke sätter frö och börjar så sakta gro i mannen hjärna.Bonden är säkert hemma och han har säkert en domkraft men tänk om han inte vill låna ut den till mig.
I takt med att mannen närmar sig gården växer sig tanken starkare och starkare. När mannen har svängt upp på gårdsplanen så är han så upprörd att han kokar inombords och tanken har fått en ordentlig rot. Han går fram till ytterdörren och ringer på. Bonden öppnar och ser en rasande man framför sig som skriker: Du kan behålla din jävla domkraft. Mannen som ringde på vänder på klacken och går därifrån medan bonden säkerligen står kvar och undrar vad som hände egentligen.

Historien ovan har min pappa berättat för mig och den är ett utmärkt exempel på en så kallad ”självuppfyllande profetia” fast på ett negativt sätt. Negativa tankar begränsar vårt handlingsutrymme och skapar onödiga mentala blockeringar.

Visste ni att en människa i genomsnitt har 65 000 tankar om dagen och av dem så är det bara 5 % som är nya. Resterande är en kopia av gårdagens. Det innebär att varje dag har du ca 3500 nya tankar som du kan påverka positivt eller negativt.

Enligt Kay Pollak så finns det medicinska undersökningar som visar att vår kropp påverkas av våra tankar och fantasier. Allt ifrån salivproduktion, puls, blodtryck, andning, muskelspänning osv.

Om jag dag efter dag enbart fokuserar på det som är dåligt runt omkring mig så påverkar det min kropp på ett negativt sätt. Gör jag tvärtom så blir det en helt annan inverkan på min kropp. Du och jag, vi alla kan påverka oss själva genom att aktivt försöka tänka positiva tankar. Jag har inte sagt att det är lätt men det går faktiskt.

Ett annat exempel på hur tankar kan styra våra handlingar är Bannistereffekten. Roger Bannister var den första som sprang en engelsk mil under 4 minuter. Experter hade längre hävdat att det var fysiskt omöjligt att springa sträckan under 4 minuter. När Bannister väl visat att det gick så lyckades inte mindre än 50 löpare de kommande två åren att upprepa samma bragd. Detta är ett utmärkt exempel på tankens kraft och möjligheterna som kan öppnas upp när vi utmanar gamla tankemönster.

Varje dag som du eller jag stiger upp så har vi en helt ny dag framför oss. En dag fylld av möjligheter där vi kan välja tankar som är bra för oss och ändra tankar medvetet som inte är bra för oss.

”Det finns ingen situation som är så hemsk att du inte kan välja att tänka en tanke som gör att du mår något lite bättre.” Nelson Mandela

3 tankar om “Tankens kraft

  1. Hej, fann dig via en annan bloggare.

    Har du läst Känslans Intelligens av Daniel Goleman?
    Den handlar om att själ och kropp äntligen får ett gemensamt namn.
    /med hälsning Barbro.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s