Kontroll

huskonst

Ibland är det skönt att göra något annat än det man brukar göra. Att bryta rutiner och bara vara här och nu. Leva och andas i nuet. Sluta att tänka på alla måsten, aktiviteter, möten, städning och skjutsning hit och dit. Förpliktelser helt enkelt.

När jag och J fick barn tillsammans så gick vi från en ganska stabil tillvaro till något omtumlande och nytt. Kajsa låg nyfödd i min famn och var så liten. Jag minns att jag fick ringa efter personalen för att flytta henne från ett bröst till det andra så att hon kunde fortsätta att amma. Jag vågade inte vända henne.

Efter den första omtumlande tiden som småbarnsföräldrar byggde vi ganska snabbt upp rutiner för hur vardagen skulle se ut och i stort sett allt som hände gick efter ett inrutat schema varje dag. Vi hade bestämda mattider, sovtider och läggningsrutiner. Vi hade nog rutiner för allt som det gick att ha rutiner för. Ett skäl till detta förutom att skapa trygghet för barnet, har för mig varit ett sätt att ha kontroll.

När det gäller kontroll så är jag egentligen väldigt motsägelsefull som person. Jag avskyr detaljstyrning men gillar känslan av kontroll. Det finns situationer i livet som det är svårare att känna kontroll över. När det händer reagerar jag på olika sätt. Antingen fylls jag av ett stort lugn som innan min första förlossning, eller fullständig panik som när jag satt i sekreteriatet för innebandyn i helgen. Jag stannade pågående match 2 gånger för att jag råkade trycka på hornet vid fel tillfälle. Allt egentligen på grund av en missuppfattning, men när det hände kände jag mig så liten och ville bara bort.

När oväntade situationer händer så är det värsta att jag aldrig vet hur jag kommer att reagera. Det är läskigt! För det mesta går det bra och då går jag ur det hela starkare än när jag kom in i det. Ibland uppkommer det situationer som jag verkligen inte vet hur jag ska hantera. Då är det bästa om det finns tid att reflektera över hur situationen ska tacklas att stanna upp och fokusera. Fast det är just det, den tiden tar vi människor kanske inte alltid, vi bara fortsätter i vårt ekorrhjul som de vanemänniskor vi är.

Kontroll är en av de saker som gör att jag håller på att bli förälskad i träning. Träning är det perfekta sättet att bara vara i nuet och när du återhämtar dig efteråt så är det den perfekta tiden för reflektion. Träning är en investering och du visar för andra  att du är värdefull. För att få andra i din omgivning att må bra så är det viktigt att att börja med dig själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s