Dricker du te då?

te

Jag är inte bara nybliven bloggerska och mamma utan även en tekonsument av stora mått. Min ena dotter som följer bloggen påpekade så klokt: – Men mamma, det står ”Träning, te, barn och livet i allmänhet” men du har väl inte skrivit något om te än. Det är helt korrekt noterat, så här kommer ett inlägg för att rättfärdiga min bloggslogan. Jag tar det från början.

I tonåren jobbade jag ett antal år med gamla människor. Jag jobbade på serviceboende och sedermera även i hemtjänsten. De ständiga frågorna som dök upp under dessa år från de äldre var:

1. Vilken släkt tillhör du, dvs vad heter dina mor och farföräldrar? ( Denna fråga var vanligast när jag bodde hemma hos mina föräldrar och jobbade på serviceboendet i en mindre by)
2. Dricker du kaffe?
3. Dricker du te då?
4. Men saft dricker du väl?

Efter nekande svar på fråga 2 och 3 såg min brukare lite uppgiven ut och konstaterade att det fortfarande inte var för sent att bli vuxen. Kaffe rättade ju till en sådan sak. Av två onda ting, kaffe och te så valde jag det minst onda och beslöt mig för att lära mig dricka te, utan socker och utan mjölk för att inte skaffa extra ovanor.

När jag väl träffade min man under studieåren så var jag konsument av allehanda lösteer medan min mans tesortiment var ett 100-pack Lipton Yellow Label. Jag kommer fortfarande ihåg att jag rös när jag såg paketet. På denna tiden drack jag mest smaksatta svarta fruktiga teér. Sedan kom året då jag upptäckte det gröna te´et. Jag hade problem med magen och gick på en diet som bland annat innebar att jag inte fick dricka svart te eftersom det var fermenterat (jäst). Istället fick jag och min man upp ögonen för det ofermenterade(ojästa) gröna teét, som vi fortfarande är storkonsumenter av.

Under 2008 var jag iväg på en arbetsresa till Kina där jag tillsammans med min arbetskollega besökte tedistriktet Maliando i västra Beijing. En helt underbar upplevelse! Vi gick in i de olika teaffärerna och drack te av allehanda sorter. Innehavarna förkastade alltid första bryggningen för att sedan brygga vidare kanske upp till 4-5 ggr på samma teblad. Efter varje bryggning fick vi smaka skillnaden från föregående bryggning. Under detta besök köpte jag hem Jasminte, Puherte, vitt te och Oolongte, men mer om dessa sorter en annan gång.

Idag är det framförallt Jasminteét som härskar här hemma. Det blir  nog en 5-8 stora koppar om dagen. Vi köper ekologiskt odlat te på nätet via Te-centralen i Östersund. Jag kan rekommendera Jasmine Gold som vardagste. En omgång räcker till 3-4 bryggningar.

http://www.tecentralen.se/jasmin-gold.html

Ibland lyxar vi till det med ett finare Jasminte. Guldkorn hittar vi både här och där. Under vårt Londonbesök förra året besökte vi Twinings. Där köpte vi ett te som heter ”Butterflies in love”. Utsökt och milt!

Nu ska jag dricka te. Trevlig kväll!

Postat i Te

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s