Löpningens baksidor

För många år sedan så gick jag hos en osteopat. Hon sa att det var nödvändigt för mig att träna för att slippa värk på grund av överrörlighet i mina leder. Jag lyssnade och glömde bort rådet någonstans på vägen. Nu undrar jag om det inte är just min överrörlighet och avsaknad av styrka som sätter käppar i hjulet på mig.

Sedan juli 2014 då jag började springa på allvar (dvs regelbundet) så har jag mer eller mindre drabbas av diverse skador. I början när jag sprang fick jag jämt ont i knäet något jag lärt mig att korrigera delvis eftersom jag ändrat löparstil och inte längre sätter i hälen först (faller dock tillbaka till gamla mönster när jag blir trött).  Jag springer också numera med kompressionsstrumpor eller kompressionsbyxor då jag inte känner mig så stel längre då jag använder dessa. Efter att förra veckan ha varit ute och sprungit två rundor så har jag ont i höften och inte helt oväntat på min högra sida. Jag tror det beror på att jag är mycket svagare på mitt högra ben.

Ett effektivt sätt att kolla hur stark du är på respektive ben är att hoppa enbent upp för en trappa. När du gör detta så får du en viss känsla för vad du egentligen utsätter kroppen för när du är ute och springer. Faktum är att vi landar ju enbart på en fot och inte på två när vi springer. Varje nedslag blir som en stöt genom kroppen. Jag har alltid bara förutsatt att mitt högra ben är det bästa eftersom jag är högerhänt men av någon anledning så är mitt vänsterben bra mycket starkare än högerbenet och det är också på höger sida jag stöter på problem.

Ett annat av mina problem är att jag är urkass på strechning och uppvärmning. Främst för att jag tycker att det är så oerhört tråkigt och jag vill bara kasta mig in i saker. Min man brukar alltid säga att det är bättre att skynda långsamt men när jag ser alla andra löparkompisar som gör framsteg runt omkring mig så blir jag stressad. Jag vill också! När det inte går så känner jag mig gammal och skruttig i kroppen även fast jag paradoxalt nog känner mig jätteung i sinnet.

Inför det nya året har jag investerat i mig själv och skaffat mig en Personlig Tränare. Detta för att jag vill att min träning ska få en skjuts framåt men även för att stärka kroppen för att kunna klara av löpningens påfrestningar nu när jag för en gångs skull faktiskt börjat uppskatta löpning och naturligtvis för att uppfylla mina träningsmål innan den 21 juli som är att:

1. Springa milen, lopp eller hemma.

2. Springa 5 km under 30 min.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s